Rondleiding synagoge

Joodse vrouwen in de synagoge van Winterswijk

Achter de indrukwekkende gevel van de synagoge aan de Spoorstraat gaat het bijzondere verhaal van de joodse gemeenschap in Winterswijk schuil. Dit monument houdt regelmatig de deuren wijd open voor bezoekers. 
Het gaat op zondag 14 september niet alleen om dit bijzondere monument, maar ook om de mensen die deel uitmaken van de dat joodse verhaal. Dat wordt geïllustreerd door het verhaal van zeven joodse vrouwen uit Winterswijk. Getooid met bekend klinkende familienamen als bijvoorbeeld Van Gelder, De Leeuw maakten zij voor de Tweede Wereldoorlog deel uit van een levendige, lokale joodse gemeenschap. Het verhaal van enkele van die vrouwen wordt met foto’s en een levensbeschrijving verteld, zodat ze niet vergeten worden.In de Winterswijkse sjoel wordt nog enkele keren per jaar een dienst gehouden. Het gebouw wordt daarnaast ook gebruikt voor bijvoorbeeld lezingen en concerten, die een relatie hebben met het joodse erfgoed. Die activiteiten worden georganiseerd door de Mr. F.W. Voorink Stichting. 

Het synagogecomplex, dat in zijn geheel is erkend als rijksmonument, omvat verder een schoolgebouwtje met twee lokalen, een mikwe (badhuis), woningen van de chazzan of voorzanger, een tuin en een begraafplaats.