Mr. Albertus Theodorus Ten HoutenGeboren    :    1877 te Winterswijk
Overleden  :    12 maart 1933 te Amsterdam
Begraven op de Algemene Begraafplaats te Winterswijk

Mr. A. Th. ten Houten was een bekende persoon in Winterswijk. Tegenwoordig zal iedereen de naam kennen. Op weg naar het strandbad in Winterswijk, komende vanaf de Wooldseweg kom je over de Ten Houtenlaan.
Hier staat ook de Ten Houtenbank.

Mr. A. Th. ten  Houten was niet alleen bekend als gewaardeerde plaatsgenoot, maar hij was ook bankdirecteur van de Twentsche bank. Daarnaast was hij bestuurslid van vele organisaties, zoals de Ambachtsschool en van de Vereeniging tot Verbetering der Volkshuisvesting. Hij was actief voor de plaatselijke VVV en het Instituut voor Arbeidersontwikkeling.
Maar ook voor de natuur had hij een zeer brede belangstelling.

Kort na zijn overlijden is op initiatief van J.F. Overweg, directeur van de Tricotfabriek, de huisarts C. van Schothorst en burgemeester J.A.R. Bosma een monumentale bank opgericht, die gemaakt was van kalksteen uit de locale steengroeve. De kalksteen verweerde zo snel, dat al in 1926 de bank in een zeer verwaarloosde toestand verkeerde. Kort daarna is toen een nieuwe, bakstenen exemplaar gemetseld door leerlingen van de Ambachtsschool aan de Ten Houtenlaan.